כסף “רגיל” מאוחסן בארנק או בחשבון בנק. ביטקוין נשמר בארנק דיגיטלי, כלומר אפליקציה או תוכנה שמותקנות על המחשב או בסמארטפון (סוג נוסף, פחות נפוץ, הוא ארנק שמגיע כחומרה). בהתאם עוד לפני שקונים מטבעות קריפטוגרפיים מכל סוג שהוא יש להצטייד בארנק כזה – ולוודא שהוא מאובטח ברמה הגבוהה ביותר שיש. ניתן לשמור ביטקוין גם בבורסות ואתרים ייעודיים, אבל יש בכך סיכון מסוים, וכן הגבלות לגבי יכולות המסחר במטבע, ולכן הארנק הדיגיטלי הוא האופציה המומלצת.
ארנק זה מגיע עם קוד – מפתח שכולל 12 או 24 תווים שבלעדיו אין גישה לארנק ולמטבעות שבתוכו. בהתאם מומלץ בחום לגבות את פרטי המפתח, כדי לא להפסיד את הכסף הדיגיטלי.
בניגוד למטבעות מסורתיים, אין בנק שמנפיק ביטקוינים. הייצור שלו הוא דיגיטלי ומבוזר, על בסיס טכנולוגיה שנקראת בלוקצ’יין, ועל-מנת לקנות ביטקוינים יש להיכנס לזירת מסחר במטבע או לפנות לחברות שמספקות שירותי חליפין, כלומר ממירות שקלים (או מטבעות מסורתיים אחרים) לביטקוין (או מטבעות קריפטוגרפיים אחרים). בגלל האופי הייחודי של המטבעות הדיגיטליים, חשוב להקדיש תשומת לב לבחירת החברה שדרכה רוכשים ביטקוין, ולוודא שמדובר בגוף אמין שמופעל על-ידי אנשי מקצוע רציניים.
השער של הביטקוין משתנה כמובן, ולפעמים כאמור התנודות דרמטיות. הגורם העיקרי המשפיע על מחיר המטבע, שהפצתו החלה ב-2009, הוא ביקוש והיצע, כמו כל מטבע או מוצר פיננסי. גם לעלויות הייצור – פעולת ה”כרייה” של הביטקוין צורכת כמויות חשמל גבוהות יחסית – יש משקל בשער המטבע בכל נקודת זמן. גורם נוסף שעשוי להוביל לעליות שערים או ירידות שערים הוא מצבם של מטבעות דיגיטליים אחרים שמתחרים בביטקוין.
הכלכלה המבוזרת (Decentralized Finance), שהביטקוין מהווה סמל שלה, טומנת בחובה שלל הזדמנויות אבל גם לא מעט סיכונים. בפרט מושך אליו התחום שמתפתח בקצב מואץ אבל במקביל מהווה סוג של ‘מערב פרוע’ בהיעדר רגולציה של ממש נוכלים ועבריינים. בהתאם חשוב להתנהל בזהירות – לא לתת אף פעם ובשום מצב ולאף אחד את המפתח לארנק הדיגיטלי (אבל כן לגבות את הפרטים!), לא להתפתות למטבעות קריפטוגרפיים לא מוכרים (גם אם מישהו מבטיח לכם שזה ‘הביטקוין הבא’ ומי שישקיע היום יתעשר), ולא לקנות ביטקוין ממקור לא אמין.
ביטקוין הוא מטבע, אבל מטרת רכישת ביטקוין היא לא קניית מוצרים באמצעותו (למרות שכיום כבר ניתן לשלם בביטקוין עבור שירותים ומוצרים מסוימים). הביטקוין הוא למעשה השקעה, וההמלצה היא להתייחס אל המטבע הדיגיטלי הזה כאל השקעה לטווח בינוני-ארוך.
בהקשר זה חשוב לזכור שכל השקעה, לכל טווח שהוא, בכל אפיק קיים, עשויה להניב תשואות נאות – אבל גם לגרום להפסדים. לאדם שמתאפיין בשנאת הפסד משמעותית לא כדאי לקנות ביטקוין, ובכל מקרה רצוי להגדיר מראש מהו טווח ההשקעה ולא להילחץ מירידת שער המטבע, גם אם מדובר בצלילה של ממש. מי שנחפז למכור כשהשוק בירידה עלול להפסיד לא מעט כסף כשתוך זמן קצר המגמה תתהפך. הגרף שמתאר את שער הביטקוין לאורך השנים מתאפיין בתנודתיות, אבל גם בכיוון ברור – מעלה, ולכן ההמלצה להתייחס לקניית הביטקוין כהשקעה ארוכת טווח. המלצה נוספת למי שרק נכנס לשוק המטבעות הדיגיטליים היא להתחיל עם סכומי כסף צנועים, ובהדרגה להגדיל את ההשקעה.
שוק הקריפטו משתנה באופן קבוע, ובקצב מהיר. גם לגבי הביטקוין ספציפית ישנם כל הזמן חידושים ומהלכים שעשויים להשפיע על השער שלו – ולכן כשקונים ביטקוין כדאי מאוד להתחייב (לעצמכם, כמובן) להמשיך להתעדכן ולצבור עוד ידע בתחום. ידע הוא כוח, ובתחום המטבעות הדיגיטליים מידע מתורגם להחלטות נכונות, והפקת מלוא התועלת האפשרית מכל קניית ביטקוין.
עם התפתחות הטכנולוגיה והתקדמות העולם הפיננסי נכנס לחיינו כוכב חדש - המטבע הדיגיטלי. מטבע דיגיטלי כשמו כן הוא, מטבע קיים בעולם הדיגיטלי, את המטבעות הדיגיטליים אנחנו שומרים בארנק הדיגיטלי שלנו ואנו יכולים להעביר אותם או לקבל אותם מכל מקום בעולם ובכל רגע נתון
מה זה ארנק דיגיטלי? מה ההבדל בין ארנק קר לארנק חם? איך מתפעלים את הארנק ואיפה קונים ארנק דיגיטלי - המדריך המלא שיענה על כל השאלות שלכם
איך קונים ביטקוין? איך משקיעים בביטקוין? אלו שאלות שחוזרות על עצמם שוב ושוב הכנו עבורכם את המדריך היחיד שתצטרכו בכדי לצאת לדרך