המצאת הביטקוין מיוחסת לסאטוֹשי נַקאמוֹטוֹ (Satoshi Nakamoto). לא ברור אם מדובר באדם בודד או בקבוצת אנשים, ולמעשה אין שום מידע לגבי נקאמוטו, אבל גם כך המאמר שפורסם תחת שם זה, ועם הכותרת “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, היה הצעד הראשון במהפכה בשוק הכסף.
גם למועד פרסום המאמר היה משקל בתהודה הציבורית של המאמר, ושל הביטקוין. כזכור ב-2008 התרחש משבר פיננסי גלובלי, לא מעט עקב חמדנות וחוסר אחריות של בנקים גדולים בארה”ב, ועל כן הרעיון של מטבע מבוזר – כזה שניתן לסחור בו ישירות בין בני אדם ללא תיווך של בנק – קסם לרבים. האפשרות לדלג על המתווך היא גם אחד ממאפייני העידן הדיגיטלי באופן כללי, כך שהצלחת הקונספט שהגה/הגו נקאמוטו לא מפתיעה.
בניגוד למטבעות המסורתיים, שמונפקים ע”י בנקים מרכזיים של מדינות, הביטקוין (וכך גם שאר המטבעות הדיגיטליים) מיוצר ע”י בני אדם, באמצעות מחשב, על בסיס טכנולוגיה בשם בלוקצ’יין. לצורך ייצור ביטקוין נדרש כוח חישובי משמעותי מאוד, ובגלל הדמיון לכריית הזהב של פעם גם ייצור ביטקוין מכונה “כרייה”. טכנולוגיית הבלוקצ’יין מאפשרת רישום של כל העסקאות במטבעות הדיגיטליים במאגר נתונים מבוזר שאינו נשלט ע”י גוף מרכזי – ולכן אין צורך בבנקים כדי לקנות ולמכור ביטקוין.
ייצור הביטקוין מתוכנן להסתיים עד שנת 2040. הכמות הכוללת תעמוד על 21 מיליון מטבעות, ולא אמורה לעבור את הסכום הזה – כך שבטווח הארוך היצע הביטקוין קשיח. יחד עם זאת ניתן לחלק כל ביטקוין ליחידות קטנות – עד 8 ספרות אחרי הנקודה העשרונית – ולכן ניתן להגיע לכמות עצומה, אינסופית כמעט, של שברירי ביטקוין.
בתחילת הדרך הביטקוין נחשב בעיקר לרעיון מהפכני אבל לא מוצר ממשי, והיו אף כאלה שהתייחסו אליו כאל קוריוז בלבד. בהמשך שוק הקריפטו השתכלל, ובקצב מהיר, וכיום ניתן לקנות ולמכור ביטקוינים ומטבעות מבוזרים אחרים בבורסות ייעודיות, דרך חברות שמתמחות בתחום ספציפי זה וגם בעסקאות ישירות מול בני אדם אחרים. הדרך הנוחה והבטוחה ביותר היא לסחור באמצעות חברה שזו המומחיות שלה, וכמובן מתנהלת בשקיפות מוחלטת ומקפידה על אמינות כמו CRYPTOC.
מטבעות דיגיטליים נשמרים בארנק דיגיטלי. ישנם מספר סוגים של ארנקים לאחסון ביטקוינים ושאר מטבעות מבוזרים, כשאופציה אחת היא חומרה מתאימה, ואופציה שנייה, מקובלת יותר, היא תוכנה או אפליקציה. הגישה לאפליקציה היא באמצעות קוד בן 12 או 24 ספרות – וחשוב מאוד לדאוג לגיבוי של הקוד.
שימו לב: בניגוד למקומות אחרים שבהם ניתן לשחזר קוד או דרך גישה, על בסיס אמצעי זיהוי כמו תעודת זהות, פרטי אשראי או מספר טלפון סלולרי, הקוד לארנק הדיגיטלי לא ניתן לשחזור בשום דרך שהיא! כך למשל בתחילת 2021 דווח על מתכנת מסן פרנסיסקו בשם סטפן תומאס שב-2011 השכיל לקבל תמורת עבודה שביצע כ-7,000 ביטקוינים (שהיו שווים אז 35,000$). ב-2021 שווי הארנק הדיגיטלי שלו כבר עמד על כ-240,000,000$ (ובמילים: מאתיים וארבעים מיליון דולר) – אבל הוא איבד את הקוד אליו…
שער הביטקוין מתאפיינת בתנודתיות גבוהה למדי. לעיתים נדמה שמדובר בשוק כאוטי שההתנהלות בו שרירותית, אבל בסופו של דבר גם שערי המטבעות הדיגיטליים נקבעים לפי הביקוש וההיצע. פרמטר נוסף, שהוא כבר מאפיין ייחודי, הוא המספר המרבי של המטבעות ועלות הייצור.
היתרונות העיקריים הם קלות ביצוע העסקאות, המידיות והחסינות בפני משברים גיאו-פוליטיים שעלולים לפגוע במטבעות המסורתיים. השימוש העיקרי של מטבעות הקריפטו נכון להיום הוא כהשקעה לטווח בינוני ארוך, אך בהדרגה הם הופכים גם לאמצעי תשלום מקובל. בהקשר זה כדאי לציין כי יותר ויותר גופים, וביניהם חברות ענק כמו ויזה ופייפאל, מכבדים את הביטקוין.
עם התפתחות הטכנולוגיה והתקדמות העולם הפיננסי נכנס לחיינו כוכב חדש - המטבע הדיגיטלי. מטבע דיגיטלי כשמו כן הוא, מטבע קיים בעולם הדיגיטלי, את המטבעות הדיגיטליים אנחנו שומרים בארנק הדיגיטלי שלנו ואנו יכולים להעביר אותם או לקבל אותם מכל מקום בעולם ובכל רגע נתון
מה זה ארנק דיגיטלי? מה ההבדל בין ארנק קר לארנק חם? איך מתפעלים את הארנק ואיפה קונים ארנק דיגיטלי - המדריך המלא שיענה על כל השאלות שלכם
איך קונים ביטקוין? איך משקיעים בביטקוין? אלו שאלות שחוזרות על עצמם שוב ושוב הכנו עבורכם את המדריך היחיד שתצטרכו בכדי לצאת לדרך