בשנת 2011, כשנתיים וחצי מאז החל המסחר בו, זינק שער הביטקוין פי 30 תוך חודש אחד בלבד. חלפו מספר חודשים נוספים, וערך המטבע הדיגיטלי צנח פי 15. בסוף שנת 2013 חצה שער הביטקוין את הרף של ה-1,000$ והגיע לכותרות בכל האתרים והעיתונים הכלכליים – אבל תוך מספר ימים ירד אל מתחת ל-700$. את 2017 התחיל הביטקוין עם שער של פחות מאלף דולר, וב-15 בדצמבר של אותה שנה הגיע לשיא של אותם זמנים – 19,650$. בהתאם מי שהשקיע במטבע למשל 3,000 ש”ח בתחילת השנה ומימש ברגע השיא את ההשקעה, הרוויח עשרות אלפי שקלים (ולעומת זאת מי שקנה בנקודת השיא הפסיד תוך ימים בודדים עשרות אחוזים מהערך, לאחר שהשער צנח תוך שבועיים ל-12,840$). לאורך המחצית הראשונה של 2019 השער של הביטקוין דשדש ברמה של 3,000-8,000$ ואז ב-2020 וב-2021 עלה ועלה עד שהגיע לשיא של כ-69,000$. לאחר מכן שוב נרשמה ירידה לרמות של 20,000-30,000$.
המסקנה המתבקשת מכל הנתונים הנ”ל: התנודתיות בשוק הביטקוין גבוהה מאוד, וחשוב להיערך בהתאם (אגב, התנודתיות מאפיינת גם מטבעות מבוזרים אחרים. האת’ריום למשל צנח מקרוב ל-4,000$ במאי 2021 לפחות מ-2,000$ חודשיים לאחר מכן, זינק לרמה של כ-4,600$ בנובמבר של אותה שנה, ושוב ירד אל פחות מאלף דולר).
שוק הקריפטו הוא במהותו שוק חליפי לשוק ההון, ובוודאי נפרד ממנו לחלוטין, אבל בפועל ניתן למצוא גם מגמות דומות בשני השווקים ואפילו סנכרון מסוים. בפרט בא לידי ביטוי הדמיון בשנת 2022, כששוק המניות בארה”ב ירד כששער הביטקוין ירד, ונצבע ירוק בפרקי הזמן שבהם שערי המטבעות הדיגיטליים טיפסו מעלה. מומחים שונים מעריכים כי הסיבה לכך היא שחלק ניכר מהמניות מהווה מבחינת המשקיעים אפיק דומה למטבעות מבוזרים מבחינת רמת הסיכון. עוד כדאי לציין בהקשר זה כי מדד המניות המפורסם S&P500 התאפיין גם הוא לאורך השנים בתנודתיות לא מבוטלת – אבל כשבוחנים את התשואה לאורך תקופה ארוכה מספיק, מגלים שהמשקיעים הרוויחו, בממוצע כמובן, יותר מ-10% בכל שנה.
גם שוק תנודתי מאוד עשוי להוביל לתשואות נאות, בתנאי כמובן שמתנהלים בחוכמה. אחד המשקיעים המצליחים ביותר בעולם, וורן באפט, כבר הגדיר תנודתיות משמעותית כיתרון ולא כחיסרון – משום שהפערים המשמעותיים בין השערים מייצרים הזדמנויות: לקניית ביטקוין כשהשער שלו נמוך יחסית, ולמכירת המטבע אחרי עליות חדות. יחד עם זאת חשוב להימנע מפעילות תזזיתית, כלומר קנייה ומכירה בתדירות גבוהה מדי, משום שבדרך זו גם משלמים עמלות רבות וגם מגדילים את הסיכון לטעויות. למעשה מומלץ להתייחס לביטקוין כאל השקעה ארוכת טווח, ולנצל את נקודות השיא והשפל לצורכי מכירה וקנייה.
דגש נוסף הוא הבנת הפרמטרים שמשפיעים על שער הביטקוין: הפרמטר העיקרי הוא ביקוש והיצע, אבל גם עלויות הייצור מהוות חלק מהמחיר של המטבע הפופולרי, וגם התפתחויות שונות בשוק המטבעות הדיגיטליים באופן כללי עשויים להוביל לירידות או עליות שערים – ולכן חשוב להיות כל הזמן עם היד על הדופק ולהתעדכן בנעשה בתחום הכלכלה המבוזרת ובממשק שלה עם מערכת הבנקאות המסורתית.
התנהלות בשוק תנודתי כמו זה של הביטקוין מחייבת לא “רק” כלים כלכליים אלא גם כלים מתחום הפסיכולוגיה. אחת הטעויות הנפוצות ביותר היא להילחץ אחרי ירידות שערים – ולמכור במחיר נמוך. שנאת הפסד היא אמנם תופעה שכיחה, אבל למי שמתקשה להתמודד עם ירידות שערים כדאי לוותר על האפשרויות שטמונות בביטקוין ובמטבעות הדיגיטליים האחרים.
טיפ נוסף לשחקנים מתחילים בשוק המטבעות המבוזרים הוא להקציב סכום כסף מסוים, נמוך יחסית, שישנה מוכנות להפסיד את כולו. אפשר להתייחס לסכום זה כשכר לימוד בתחום חדש לחלוטין שכאמור מציע לא מעט הזדמנויות אטרקטיביות (וכמובן שלא בהכרח יידרש תשלום של אותו ‘שכר לימוד’ – אבל על-מנת להימנע מהחלטות לא נכונות כתוצאה מלחץ, נדרשת מוכנות לשלם אותו אם יתממש תרחיש לא סביר של קריסה בשוק הקריפטו).
עם התפתחות הטכנולוגיה והתקדמות העולם הפיננסי נכנס לחיינו כוכב חדש - המטבע הדיגיטלי. מטבע דיגיטלי כשמו כן הוא, מטבע קיים בעולם הדיגיטלי, את המטבעות הדיגיטליים אנחנו שומרים בארנק הדיגיטלי שלנו ואנו יכולים להעביר אותם או לקבל אותם מכל מקום בעולם ובכל רגע נתון
מה זה ארנק דיגיטלי? מה ההבדל בין ארנק קר לארנק חם? איך מתפעלים את הארנק ואיפה קונים ארנק דיגיטלי - המדריך המלא שיענה על כל השאלות שלכם
איך קונים ביטקוין? איך משקיעים בביטקוין? אלו שאלות שחוזרות על עצמם שוב ושוב הכנו עבורכם את המדריך היחיד שתצטרכו בכדי לצאת לדרך