המטבעות הדיגיטליים מבוססים כידוע על הבלוקצ’יין, טכנולוגיה מהפכנית שמשנה את עולם הכסף ואת העולם בכלל. העיקרון המרכזי הוא שניתן לבצע פעילות עסקית ענפה גם ללא פיקוח של ישות מרכזית כלשהי, ובפרט להעביר כספים – במטבעות דיגיטליים – בין אדם לאדם בלי גורם מתווך כמו בנק, שמבצע בפועל גם פיקוח. הרישום הדיגיטלי של העסקאות מתבצע ללא חשיפת זהות הצדדים לעסקה, ובחסות האנונימיות גורמים מפוקפקים עלולים לנצל את הבלוקצ’יין לרעה.
חשוב להדגיש כי לטכנולוגיה הזו יש יתרונות משמעותיים, אבל גם חיסרון בולט: המסחר לא כפוף, לפחות נכון לנקודת הזמן הנוכחית, לרגולציה כלשהי, ומבוסס במידה רבה על אמון – ותמיד יש גם מי שינצלו את האמון לרעה, או לפחות ינסו לעשות זאת.
אחד המאפיינים הבולטים של פושעי הסייבר, ובתוכם נוכלי הקריפטו, הוא תחכום. בהתאם פותחו לא מעט שיטות להונות משקיעים במטבעות קריפטוגרפיים. דרך אחת, נפוצה למדי, היא גיוסי כספים שאין מאחוריהם מיזם אמיתי. הכוונה היא להנפקות שמבוססות על מטבעות דיגיטליים, כלומר ICO (ראשי תיבות של Initial Coin Offering), או IEO (ראשי תיבות של Initial Exchange Offering). ה”חברה” שמבצעת את ההנפקה מציגה למשקיעים מיזמים מבטיחים לכאורה שיספקו תשואה אדירה, מגייסים את המימון הנחוץ במטבעות דיגיטליים – ונעלמים איתם.
שיטת הונאה דומה היא להבטיח מוצר קיים תמורת תשלום בביטקוין או במטבעות דיגיטליים אחרים. לעיתים נעשה שימוש בחשבונות מזויפים ברשתות חברתיות, כולל התחזות לדמויות מפורסמות כדי להוסיף אמינות להצעה. אחת הדוגמאות המפורסמות לכך היא ציוץ של “אילון מאסק” שהבטיח לתרום 250 את’ריום על כל העברה של 0.1 את’ריום. במקרה זה ההפסד אמנם היה מזערי, אבל חשוב כמובן להיזהר מכך.
זירות מסחר מפוקפקות הן עוד שדות מוקשים שכדאי כמובן להתרחק מהם. זירות המסחר הבעייתיות הן בורסות שמאפשרות לכאורה מסחר במטבעות הקריפטוגרפיים, כשבפועל מדובר בתרמית. טכניקה נוספת היא להכריז על מטבע דיגיטלי לא מוכר כ”דבר הבא” בשוק הקריפטו – כלומר כזה שניתן לקנות היום במחיר אפסי וליהנות מתשואה גבוהה במיוחד בזכות הזיהוי המוקדם של ההזדמנות.
קטגוריה שכיחה אחרת של הונאות DeFi היא פישינג – תרמית שמטרתה קבלת פרטי המשתמש של אדם בעל ארנק דיגיטלי, וניצולם כדי לרוקן אותו מהמטבעות הקריפטוגרפיים שהוא מכיל. בדרך כלל הפישינג יתבצע מכתובת דומה מאוד לכתובת אותנטית של גוף אמין, כך שהפנייה תיראה משכנעת, ובמיוחד אם לא מתעמקים בה.
יש גם שיטות הונאה פחות מתוחכמות – למשל שליחת הודעה לאדם לפיה יש צילומי מסך שלו גולש באתר פורנו, ודרישה להעברת מטבעות דיגיטליים על-מנת לא לפרסם את המידע המביך. במקרה כזה הבחירה לדרוש כופר במטבעות קריפטוגרפיים נועדה לטשטש את עקבות הסוחטים.
בסופו של דבר המכנה המשותף לכמעט כל ניסיונות ההונאה שמצליחים הוא החלום האנושי כל כך על התעשרות מהירה. בהקשר זה חשוב להבהיר כי אמנם יש לא מעט הזדמנויות אטרקטיביות בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים, אבל תמיד כדאי לזכור את הכלל של חז”ל, כבדהו וחשדהו – חוכמה עתיקת יומין שמתאימה גם לשוק החדשני ביותר.
המלצה חשובה מאוד נוספת היא לקנות ולמכור ביטקוין, את’ריום, USDT ושאר מטבעות דיגיטליים אך ורק דרך חברה אמינה. אינדיקציה טובה אחת היא רישיון מטעם משרד האוצר, ועוד מסננת טובה היא לחפש מידע על בעלי ומנהלי החברה, וכך להבין האם מדובר באנשי מקצוע רציניים שמסייעים לכם להיכנס לשוק החדש בדרך בטוחה. באופן כללי מומלץ לחפש מקסימום מידע רלוונטי לגבי כל עסקה במטבעות דיגיטליים, ואם יש סימן מחשיד, כולל קל שבקלים, לוותר – יש מספיק הזדמנויות אמיתיות בשוק הקריפטו.
עם התפתחות הטכנולוגיה והתקדמות העולם הפיננסי נכנס לחיינו כוכב חדש - המטבע הדיגיטלי. מטבע דיגיטלי כשמו כן הוא, מטבע קיים בעולם הדיגיטלי, את המטבעות הדיגיטליים אנחנו שומרים בארנק הדיגיטלי שלנו ואנו יכולים להעביר אותם או לקבל אותם מכל מקום בעולם ובכל רגע נתון
מה זה ארנק דיגיטלי? מה ההבדל בין ארנק קר לארנק חם? איך מתפעלים את הארנק ואיפה קונים ארנק דיגיטלי - המדריך המלא שיענה על כל השאלות שלכם
איך קונים ביטקוין? איך משקיעים בביטקוין? אלו שאלות שחוזרות על עצמם שוב ושוב הכנו עבורכם את המדריך היחיד שתצטרכו בכדי לצאת לדרך